13 Nov 2023 08:00 - 31 Dec 2025 20:00
Lun. Mar. Mie. Jue. Vie. Sab. Dom.

Catedral de Santa Maria (Menorca)

Organiza / Publica:
Gestor10_profile_picture
Gestor10
Precio Entrada
0
/
Evento ONLINE
No
Sobre el evento

La Catedral i el seu museu

Aixecada per ordre del rei d’Aragó Alfons III després de la conquesta de Menorca (1287). Pertany a l’estil gòtic català d’una sola nau de 14,5 m . d’amplària, coberta amb volta de creueria de sis trams, amb una altura de 23 m . Cada tram està delimitat per arcs formers que reposen sobre els capitells decorats amb bordons. Els trams estan recorreguts en diagonal per arcs secundaris que clouen en una clan circular esculpida. Les capelles estan separades per pilastres trilobulades que clouen en capitells decorats amb motius vegetals.

L’església ha sofert greus atemptats en el curs de la història. L’any 1558 l’assalt turc significà la destrucció de tot el moblatge litúrgic, perjudicant força les estructures, de manera que l’any 1626 s’esfondrà una part de la volta, el que determinà el mestre d’obres encarregat de la reconstrucció a donar major fondària a algunes capelles laterals.

A finals del segle XVI es construí la primera capella del Santíssim darrere l’absis, amb entrada pel fons d’aquest darrere el retaule de la capella major. En els darrers anys del segle XVII es construí la capella de les Ànimes vora el campanar i ja en el s. XVIII el cos exterior que cobeja el rellotge.

Constituïda en catedral l’any 1795 l’església de Santa Maria de Ciutadella experimentà importants reformes al llarg del segle XIX: la portada neoclàssica de la façana principal que amagà l’antic portal gòtic de singular rellevància i les successives capelles del santíssim Sagrament enfront del portal lateral.

En esclatar la guerra civil, el 1936 la catedral menorquina fou saquejada novament i es perdé tot el patrimoni mobiliari i documental. Durant el pontificat del bisbe Dr. Pascual (1939-1967) es dugué a terme una restauració y reforma substancials.

L’any 1986 es posà en marxa un procés de restauració integral de la fàbrica, començant per l’exterior i acabant les obres l’any 2008. La restauració i reforma han donat al temple una nova fesomia, que accentua l’espai, dóna protagonisme a la llum i valora la sòbria mesura de les línies ogivals d’aquest assolit monument del gòtic català.


El Museu

El museu inicia el recorregut per la Capella de Sant Grabiel situat al lateral del presbitèri . on s’hi pot trobar una vitrina amb paraments litúrgics, així com també les maquetes de La Catedral i del Convent de Sant Agustí (Seminari Diocesà) dites maquetes van ser construides pel prevere josep Mascaró.

Aquesta capella dona accés a la Sagristia de Beneficiats, amb un notable rentamans barroc, de marbre italià del S. XVIII amb l’escut del donant: Gabriel Roig, vicari general de Menorca.

A l’antiga Capella de la Comunió i actual sagristía, entrant a mà esquerra, s’exhibeixen dues vitrines que contenen diverses peces d’argentería per el servei de l’altar.

La Sala Capitular  conté la custòdia processional de La Catedral, la capa pluvial de brocat blau del Bisbe Pascual, La Mare de Déu del Roser d’argent repussat, del 1677, El Calze i la patena, obsequi de la reina Isabel II a La Catedral de Menorca el 1860.

al sortir per una porta lateral de la Sala capitular, trobam un espai amb fotografíes antigues de la Catedral i de la destrucció de 1936.

i per acabar trobam la capella de Sant Miquel, amb una vitrina amb els hàbits corals dels canonges del Capítol de La Catedral de Menorca i capa pluvial del Bisbe Comes, refeta.

Descargas
Categorías
Museos y monumentos Ruta cultural Religión
Información del evento
Teléfono
Whasapp
Aforo:
Catedral de Santa Maria de Menorca
Plaça de la Catedral, s/n, 07760 Ciutadella de Menorca, Illes Balears, Espanya
CIUTADELLA DE MENORCA
Observaciones
Cómo Llegar